Buôn Ma Thuôt - Hanoi - Halong Bay - Sapa - Hanoi - Reisverslag uit Hanoi, Vietnam van Marieke Vording - WaarBenJij.nu Buôn Ma Thuôt - Hanoi - Halong Bay - Sapa - Hanoi - Reisverslag uit Hanoi, Vietnam van Marieke Vording - WaarBenJij.nu

Buôn Ma Thuôt - Hanoi - Halong Bay - Sapa - Hanoi

Door: Marieke & Lydia

Blijf op de hoogte en volg Marieke

18 November 2013 | Vietnam, Hanoi

Geen idee wat voor dag het is, geen benul hoe laat het is en 's avonds niet meer weten wat we 's ochtends hebben gedaan. De dagen vliegen voorbij, en zo loopt onze reis ten einde.
Na ons laatste reisverslag hebben wij wederom veel te schrijven.

Afgelopen dinsdag vlogen wij vanuit Buon Ma Thuot naar Hanoi, een korte vlucht van maar 1,5 uur die wij met groot genoegen benutten om even te dutten. De prachtige dagen met de easyriders waren fantastisch en erg indrukwekkend, dus een powernappie was lang niet gek. Gearriveerd in Hanoi regelden wij een taxi, niet wetende dat het vliegveld op een uur rijden van de stad is en wij hiervoor $ 30,- moeten betalen. Er sluiten 2 andere backpackers aan in de rij, en wij vragen ze of ook zij naar de stad gaan. We delen de taxi, en gaan op naar de ongelofelijk drukke stad Hanoi. Dat hadden we niet gemist, na een paar prachtige dagen in het binnenland.

We zijn naar Hanoi gevlogen om tijd te besparen, en zoals bij het vorige verslag om de enorme storm te ontwijken die dreigde in Hoi An. Vanuit Hanoi regelen wij een 3 daagse trip naar Halong Bay. We verblijven 1 nacht in Hanoi om de volgende dag (woensdag) vroeg te vertrekken naar het prachtige Halong Bay.
In de stad lopen we wat rond, genieten wederom van het heerlijke Vietnamese eten, regelen onze tickets naar Halong Bay, wat een georganiseerd uitstapje gaat worden, en lopen door de volle en drukke straatjes van Hanoi. Verder doen we goede zaken op de avondmarkt door 2 echt neppe Ray Ban zonnebrillen voor
€ 0,75 per bril te scoren!!
Hanoi heeft een oud gedeelte de ' Old Quarter', hier zien we helaas niet veel van, maar hopen na onze laatste bestemming Sapa dit nog te kunnen bekijken. Wat we wel van Hanoi zien, is een backpackershostel, waar we 1 nacht verblijven onder het motto "je moet alles meegemaakt hebben". Leuk voor backpackers, die veel willen feesten, zuipen en
's ochtends willen opstaan met een enorme kater!
Wij houden heus wel van een feestje en een biertje, maar wakker worden met een enorme kater? Nee, niet tijdens deze prachtige reis... Voor 1 nachtje slapen we in dit hostel, in een krakend stapelbed, en een gemixte kamer! Weer een ervaring rijker...

De volgende ochtend vertrekken wij vroeg uit het hostel, waar we om de hoek worden opgehaald door de organisatie. Vriendelijk en enthousiast worden wij verwelkomd in het kleine busje door Thúom de tourguide. Wij zijn de eersten en moeten de hele stad nog door om de rest mee te nemen. Vanuit Hanoi is het ongeveer 4 uur rijden naar de haven in Halong Bay. Waar het overstroomd is met toeristen. Verschillende boten liggen hier klaar voor vertrek. Een klein bootje neemt ons mee naar de grote boot, die verderop ligt. Hier verblijven we 2 nachten in een prima hutje!

Halong Bay is overweldigend mooi, vreemd gevormde rotsen rijzen hier op uit de zee en geven, samen met de vissersboten, een prachtig plaatje. Het zijn er ruim 3000, de meeste zijn onbewoond. Wind, regen en golven hebben het zachte kalksteen in de loop der tijden uitgesleten, zodat diepe spelonken en grotten zijn ontstaan. Halong Bay hoord tot één van de zeven wereldwonderen en staat sinds 1996 op de Unesco Werelderfgoedlijst !

Tijdens onze trip, bezoeken we o.a. een drijvend dorp, een parel kwekerij, een grot, een aantal strandjes, en verder genieten we van het kajakken, het heerlijke eten, de biertjes op het zonnedek en van ons gezelschap. We ontmoeten een aantal leuke mensen!

Tijdens het reserveren van de trip naar Halong Bay, hebben wij meteen de nachtbus naar Sapa geregeld. Dit sluit precies aan, we komen rond 17:45 uur terug in Hanoi en een half uur later zitten wij in de nachtbus, op naar Sapa. De nachtbus lijkt in eerste instantie vol, benauwd en onoverzichtelijk, maar wanneer je eenmaal je plekje hebt gevonden en enigszins geïnstalleerd bent, is het echt prima. Een relaxte manier van reizen, je kan er prima slapen, op een soort van comfort ligbedden.

De reis van Hanoi naar Sapa duurt ongeveer 12 uur en zo arriveren wij rond 7:30 uur in het koude Sapa. Brrr hier zijn we niet aan gewend en al helemaal niet op gekleed. Meteen worden we aangesproken door twee lokale dametjes, zij nodigen ons uit om bij ze thuis te slapen. Dit lijkt ons geweldig, maar niet verstandig, later blijkt ook dat we er goed aan hebben gedaan, voor een hotelletje te kiezen. De dametjes zijn gekleed in traditionele klederdracht, dit wordt met de hand gemaakt, later komen wij erachter dat het maken ervan ongeveer een jaar duurt.

We installeren ons in ons hotelletje, nemen een 'warme' douche, kleden ons met wat we dan ook maar aan warme kleding mee hebben, zo warm mogelijk aan. De beste stappers worden aangesnoerd en wij vertrekken voor een wandeling! Enigszins gedesoriënteerd zoeken we een mogelijkheid om een paadje te vinden dat ons leidt naar de schoonheid van Sapa.
Lastig, lastig, lopen wat heen en weer, niet wetende waar we heen moeten. Maar dan ziet Lyd verderop twee reizigers met een tourguide een weggetje inlopen.
Dit weggetje volgend, zijn wij er beide van bewust, wat een prachtige wandeling dit is. Mensen, wandelen in Sauerland is prachtig, de Nijmeegse lopen is een uitdaging, maar hier in Sapa zijn de woorden als : 'prachtig', 'uitdaging', 'schitterend' en 'mooi' niet genoeg!

Bij een open plek, met een uitzicht op de enorme rijstveld terrassen, komen we de twee reizigers weer tegen, met daarachter een aantal locals, die je net zolang volgen totdat je wat koopt uit de rieten mandjes die ze op hun rug meedragen.

We stappen de toeristen voorbij, maar dat gaat niet onopgemerkt, één van de lokale dametjes spreekt ons aan, ze vraagt waar we vandaan komen en al pratend loopt ze met ons mee. Gezellig! Ze dwingt ons niet en helpt ons door de smalle, glibberige klei, de afdalende route is spekglad, en lastig te belopen. Deze topper, loopt dit bijna iedere dag, en doet dit dan ook zonder problemen op haar slippertjes! Zonder haar waren wij allang omgekeerd, maar doordat ze ons liet zien waar we langs moesten en ons interessante weetjes vertelde, liepen we een heel eind met haar mee. Een T - splitsing naderde, en ze wees ons de weg, het was duidelijk: rechts terug naar Sapa wat nog 2 uur wandelen was, of links naar haar dorp, eveneens een wandeltocht van nog eens 2 uur. We kozen voor het laatste, reuze benieuwd waar ze woonde en vooral hoe ze woonde. Een lange tocht door de prachtige bergen, glibberige paadje en riviertjes volgde, haar man werd gebeld, dat hij de piepers moest jassen, en na een paar uur kwamen we aan in een totaal andere wereld.

Onderweg hadden we al het gevoel dat de mensen hier in de middeleeuwen leven, en dit bleek waar te zijn bij het 'huis'. Haar man, had de 'piepers' al opgestaan, we werden begroet door de hond Milli, en de vrouw liet ons vol trots haar huis zien. Gastvrij, vriendelijk: een echte lieverd! Het is bijzonder, om dit te mogen zien, zo verwelkomd te worden in een huishouden, waar hè-le-maal niks is! Waar ze het moeten doen met minste van het minste. Nee, in dit huishouden wordt niet getwijfeld of er inductie of op gas wordt gekookt, er worden geen beslissingen genomen over het merk wasmachine of dat het een Ikea matras wordt of een Auping. Deze mensen doen het met wat ze hebben, op een kampvuurtje wordt het eten bereidt, de matrassen zijn klein, hard en vies, het huis is gemaakt van planken met grote kieren, en de vloer is gemaakt van opgedroogde modder.

Het mooiste om te zien was, dat ook zonder de luxe dat wij zijn gewend, ze eigenlijk alles hadden! Wat een belevenis!

Per motor worden we terug gebracht naar Sapa, we hadden wandelend gewild, maar zijn bang niet voor het donker thuis te zijn. De volgende dag, doen we het wat rustig aan, het is ontzettend mistig, dus geluk gehad gisteren! We huren een scootertje, bezoeken een waterval, lunchen onderweg ergens, en dan is het tijd om onze tassen te halen en te vertrekken naar de nachtbus.

Vanochtend vroeg zijn we aangekomen in de hectische stad Hanoi! We vinden met onze duffe koppies een prima hostel, waar we onze laatste nacht zullen doorbrengen.

Morgenochtend is het definitief, de prachtige reis is ten einde!
We hebben genoten, gelachen, en het fantastisch gehad in dit prachtige land! Iedereen die ons gevolgd heeft: bedankt! Net als alle mensen die op de hoogte hielden over de storm.

Tot de volgende reis!

Liefs, Marieke & Lydia

• 19 November 2013 - 14:10

Agnes :

Heel prettig te lezen damed. Bedankt voor de mooie verhalen!

• 20 November 2013 - 20:16

Ruben:

leuk mariek om je verhaal te lezen !! wat doe je toch leuke dingen !!
    xxx Ruben

Verslag uit: Vietnam, Hanoi

Vietnam!!

Het is weer zover! Een rugzak, gepakt met alleen het hoognodige, tickets geboekt, overnachtingen worden niet geboekt, want in India was het ooh zo leuk om s'ochtends niet te weten waar je s'avonds slaapt, ( En Lydia heeft dit maar van me aangenomen), vertrekken Lydia en ik aanstaande dinsdag, vanuit Amsterdam naar Vietnam.

Een reis dat begint van Ho Chi Minh City (Saigon) en vervolgd wordt naar Hanoi! In 15 dagen gaan we een enorme afstand (1775 km) af te leggen en zoveel mogelijk te zien van het mooie Vietnam, door middel van openbaar vervoer, motortripjes, de boot, fiets en scooters.

De landkeuze kwam voort door een memorie spelletje, waarbij wij allebei een aantal landen opschreven.. Want, de keuze is groot! Er kwamen een aantal landen overeen. Wij kwamen eerst uit op Indonesië maar, na research bleek het hier natuurlijk regentijd te zijn... Het werd Vietnam, waar wij ons inmiddels ontzettend op verheugen!

Ooit zei ik ''ik reis nooit meer met iemand'', maar wat is het fantastisch om deze reis met een bijzondere vriendin als Lydia te gaan maken.

De visa zijn binnen, tassen zijn gekocht, al het nodige is binnen, de reis kan beginnen!! Aanstaande maandag vertrekken wij naar Nederland, hier overnachten wij voor 1 nachtje en vervolgens vertrekt dinsdag om 12:30 uur ons vliegtuig richting Ho Chi Minh City, een reis van maar liefst 23 uur!

Wij houden jullie op de hoogte!

Liefs Lydia & Marieke