Dalat - Nha Trang - Buôn Ma Thuôt - Reisverslag uit Buôn Ma Thuột, Vietnam van Marieke Vording - WaarBenJij.nu Dalat - Nha Trang - Buôn Ma Thuôt - Reisverslag uit Buôn Ma Thuột, Vietnam van Marieke Vording - WaarBenJij.nu

Dalat - Nha Trang - Buôn Ma Thuôt

Door: Marieke & Lydia

Blijf op de hoogte en volg Marieke

11 November 2013 | Vietnam, Buôn Ma Thuột

Nog maar week onderweg en nu al onbeschrijflijk veel gezien en beleefd. Zelfs zo veel dat wij niet zo goed weten, waar we moeten beginnen.

De indrukken van de afgelopen dagen zijn eigenlijk teveel om in een verslag te kunnen schrijven. Toch willen we iedereen laten weten wat er allemaal voorbij is gekomen.

Afgelopen vrijdag zijn we vertrokken uit de drukke stad Ho Chi Minh City, waar we veel te weten kwamen over de Vietnamese oorlog, de tunnels bekeken en een City Tour deden. Vanuit deze stad vervolgden wij onze reis naar Dalat. Hiervoor was het wederom vroeg opstaan... De mensen die ons een beetje kennen, weten dat wij liever 's nacts leven dan overdag. Dat was het geval in de nacht van donderdag op vrijdag... Om 7:30 uur zou onze bus vertrekken vanuit de stad, wij openden onze ogen om 7:10 uur !!! De bus vertrekt in de stad en wij overnachten in de ghetto... Paniek in het kleine kamertje, waar onze spullen nog her en der lagen... We waren bang dat we deze dag niet naar Dalat zouden vertrekken. "Bellen?" "Nee, nee eerst pakken we in, misschien redden we het nog." Na wat gevloek, proberen we ze toch te bereiken, op hoop van zegen, dat degene die opneemt, een woordje Engels spreekt.

Tot grote verbazing zegt de busorganisatie dat ze nog heel even wachten. We rennen naar beneden, laten het ontbijt voor wat het is en vertrekken door het smalle straatje richting straat. Houden de eerste taxi aan die we tegenkomen, en vragen hem gehaast of hij eveneens met haast ons naar het centrum wil brengen. De bus staat er nog!! En wederom excuseerden wij ons in een dezelfde bus, maar dan met andere reizigers.. Wat een vreselijke start van de dag! Een dag waarbij we ook nog eens 8 uur in een busje zitten te hobbelen. Kussentjes worden opgeblazen, en de tekort geslapen uurtjes worden ingehaald.

De reis verloopt prima, zien veel van het landschap en komen rond 17:30 uur aan in Dalat. Hier regelen wij meteen onze bus naar Nha Trang voor zaterdag. We verplaatsen ons in korte tijd zoveel, zodat we zoveel mogelijk kunnen zien. Helaas betekende dat voor Dalat dat we van de stad weinig konden zien. De avondmarkt, flinke wandeling door de stad en eten in een lokaal restaurantje waar we uit een Vietnamees menuutje kozen, daar bleef het bij. Slapen deden we in een prima hostel voor maar liefst €2,50 p.p.!

De volgende ochtend vertrekken we rond 7:00 uur richting bus. Hoewel jullie de indruk hebben gekregen, dat het lijkt, alsof wij altijd te laat komen... Vandaag gaat het goed, en we komen helemaal in het ritme van het vroege opstaan!

Deze dag brengt onze naar het zonovergoten Nha Trang, witte stranden, met veel bezienswaardigheden. Ook hier blijven wij 1 nacht, maar vanwege het vroege vertrek vanuit Dalat, is er vandaag mogelijkheid wél iets te ondernemen. Bij aankomst staat er meteen al een aantal Easyriders (echt een begrip in dit gebied van Vietnam), en inwoners die ons graag naar 'hun' hostel willen brengen. We zijn lichtelijk, moe, en lui van de reis, en hebben eigenlijk geen zin in dit getrek... Maar, we moeten ergens slapen en we willen hoe dan ook van hier naar Hoi An met de Easyriders. De Vietnamezen zijn behulpzaam en vriendelijk en het feit dat ze ons zeggen, dat we eerst in het hotel kunnen kijken geeft een goed gevoel. Ze promoten hun adresjes, maar je krijgt niet het gevoel dat je ergens toe verplicht bent.

We besluiten mee te gaan, bekijken het hostel, waar het prima is voor 1 nacht en bespreken de plannen met een Easyrider. Een Easyrider is iemand, die je per motor van A naar B vervoert, je backpack achterop, en gaan! Wij hadden hier veel over gelezen en dit leek ons een geweldige ervaring om dit van Nha Trang naar Hoi An als vervoer te regelen. Om de tafel met deze man, bleken de kosten hoger te liggen dan we dachten, en ook langer onderweg te zijn dan we hadden gehoopt. We verkorten de route, door als eindbestemming van deze motortrip Buon Ma Thuot te nemen, en van hieruit de bus te nemen naar Hoi An. De reis gaat dan sneller, en maken tegelijk kennis met deze fantastische manier van reizen.

Deal gesloten, aanbetaling gedaan, de volgende dag zouden ze rond 8:30 uur bij ons hostel staan. De middag werd verder gevuld met een kleine city tour en een wilde duik in de zee. Alsof hier de tyfoon al naar toe aan het trekken was. Wij moesten zouden een duik nemen! Dat gebeurde ook! Wat een golven!! Ongelofelijk! We probeerden er onderdoor te duiken, maar alsnog werden we meegesleurd in de enorme kracht van het water. Na ons speelkwartiertje en een paar keer flink over de kop te zijn gegaan besloten we dat het mooi was geweest.

Heerlijk gegeten en daarna onze plannen gewijzigd, de enorme tyfoon brengt onze plannen enigszins in de war!! Hoi An, waar we ons erg op hadden verheugd, maakt vanwege de storm plaats voor Sapa!! Dit prachtige gebied stond op het wensenlijstje, maar werd voordat onze reis begon geschrapt vanwege tijdgebrek.

Natuurlijk vinden we het jammer, maar we nemen liever geen risico. We boeken een binnenlandse vlucht van Buon Ma Thuot naar Hanoi. Hier vliegen we dinsdag 12 november naar toe!

Nadat we dit geregeld hebben, kunnen we de volgende dag met een goed gevoel op de motor stappen!!

Fantastisch, achterop op een motor, langs rijstvelden, koffie, cacao, rietsuiker, zwarte peper, rubberplantages en we mochten er een kijkje nemen in een baksteenfabriek, we reden langs kleine dorpjes, over het platteland naar Buon Matuot!! Op dag 1, reden we naar Daklak, een klein dorpje met maar liefst 100 inwoners, waar de inwoners het moeten doen met het minste van het minste. De huizen waren weliswaar relatief groot, maar er werd ons verteld dat er gezinnen in wonen van zo'n 8 à 9 personen. De huizen staan op hoge palen, dit is een prachtig gezicht, maar dit is zo gemaakt vanwege insecten en ongewenst dierenbezoek.
Deze mensen zijn arm, maar lijken tevreden, ze lachen en zijn trots op hun land en niet te vergeten: er is enorm veel liefde voor elkaar maar vooral voor de kinderen.

Wij maken na aankomst in ons verblijf, nog een kleine wandeling door het dorpje met Tùng. Hij vertelt ons over de tijd van de oorlog, hij was toen 14, en nog steeds is hij bang voor een volgende oorlog. Hij maakte zijn verhaal snel af, voordat we terug kwamen bij het verblijf. En vertelde ons dat hij over zijn bangheid niet veel sprak, omdat hij niet het risico wil lopen een communist tegen te komen die hem alsnog neer zou schieten. Wederom wordt door het verhaal van Tùng bevestigd, hoeveel invloed de Vietnam oorlog nog steeds heeft in het dagelijkse leven.

We eten samen met de Easyriders, ze maken grapjes en er wordt zelfs mondharmonica gespeeld door Tùng. Marieke doet ook een poging op haar kleine reisharmonicaatje. Het is gezellig, maar we zijn ook moe en zoeken ons mooie bedje op! Het verblijf is in een nagemaakt plattelandshuis en staat op palen. De bedden zijn voorzien van een klamboe en dat is in dit dorpje ook echt wel nodig! Maandagochtend is het weer vroeg dag, de dag begint met een wiebelend olifantenritje. Leuk! Maar langer dan een uur hoeft het ook niet te duren.

De motors worden gestart en de reis gaat verder! Een tussenstop bij een prachtige waterval, waar we even kunnen zwemmen, is een heerlijk moment. We krijgen inmiddels flink last van een zadelkont! Na een paar uur rijden door de bergen en over zandweggetjes komen we aan in de stad Buon Ma Thuôt, we sluiten af met echt Vietnamees eten, namelijk spring Rolls! (rijstbladen gevuld met van alles en nog wat: heerlijk! We kopen onze eerste souvenirtjes, namelijk koffie! Hoe kan het ook anders na een trip, waar we veel te weten zijn gekomen over koffie! Buon Ma Thuot staat hier ook om bekend.

Een ervaring om nooit te vergeten! Zonder de Easyriders hadden we nooit meegemaakt, wat we nu hebben gezien!

Morgen vertrekt het vliegtuig om 16:55 uur vanuit Buon Ma Thout. Wij verheugen ons op het noorden, waar we o.a. Sapa en Halong Bay zullen aan doen!!

Heel veel liefs vanuit het warme Vietnam!

Marieke & Lydia

• 11 November 2013 - 18:52

Hilma:

Wat een prachtig verhaal. Lijkt me ook helemaal geweldig wat jullie zien en beleven!
    Goeie reis verder en geniet samen!!!

Gr Hilmpie!!

• 11 November 2013 - 22:15

Jolanda:

Like!!!! Ik verheug me nu al op een volgend filmje, categorie Jambers misschien ;-)
    Mooie foto's, fantastisch verhaal!

• 11 November 2013 - 22:16

Agnes :

Wat leuk om te lezen! Jullie maken heel wat mee. De foto's op fb bekeken. Prachtig. Ik ben weer benieuwd naar het vervolg.

• 11 November 2013 - 22:27

Ton Heus :

Wat een belevenissen. In mijn stoelzittend lijkt het wel een 8 - baan waar jullie in voort razen. Prachtig allemaal, nog veel plezier en mooie indrukken.

• 12 November 2013 - 09:37

Riet:

Wat weer een mooi verslag. Het is wel indrukwekkend daar.
    Wel vermoeiend, maar het is het waard.
    Geniet nog maar van de geweldige reis.
    Xxx

• 12 November 2013 - 13:38

Tante Ans:

Wat heerlijk om jullie verhalen te lezen. Jammer dat ik het niet eerder wist... nu ga ik het allemaal tegelijk lezen.. Ik werd wat onrustig i.v.m. de nieuwsberichten op de t.v. maar nu ik dit allemaal heb gelezen..
    PRIMA... geniet maar lekker...Dikke kus voor jullie....

• 12 November 2013 - 19:49

Yvonne:

Prachtige foto's, leuk verslag. Klinkt nou al als een geslaagde reis en dan hebben jullie zelfs nog een week te gaan!

• 13 November 2013 - 08:13

Natascha:

Hallo meiden, echt heel indrukwekkend allemaal.
    Erg leuk om te lezen, wat een werk om te typen,maar het
    het is de moeite waard. Net een spannend boek en het gaat nog verder....
    Heel veel plezier en mooie belevenissen nog!
    Groeten vanuit een koud Hallenberg. Natas

Verslag uit: Vietnam, Buôn Ma Thuột

Vietnam!!

Het is weer zover! Een rugzak, gepakt met alleen het hoognodige, tickets geboekt, overnachtingen worden niet geboekt, want in India was het ooh zo leuk om s'ochtends niet te weten waar je s'avonds slaapt, ( En Lydia heeft dit maar van me aangenomen), vertrekken Lydia en ik aanstaande dinsdag, vanuit Amsterdam naar Vietnam.

Een reis dat begint van Ho Chi Minh City (Saigon) en vervolgd wordt naar Hanoi! In 15 dagen gaan we een enorme afstand (1775 km) af te leggen en zoveel mogelijk te zien van het mooie Vietnam, door middel van openbaar vervoer, motortripjes, de boot, fiets en scooters.

De landkeuze kwam voort door een memorie spelletje, waarbij wij allebei een aantal landen opschreven.. Want, de keuze is groot! Er kwamen een aantal landen overeen. Wij kwamen eerst uit op Indonesië maar, na research bleek het hier natuurlijk regentijd te zijn... Het werd Vietnam, waar wij ons inmiddels ontzettend op verheugen!

Ooit zei ik ''ik reis nooit meer met iemand'', maar wat is het fantastisch om deze reis met een bijzondere vriendin als Lydia te gaan maken.

De visa zijn binnen, tassen zijn gekocht, al het nodige is binnen, de reis kan beginnen!! Aanstaande maandag vertrekken wij naar Nederland, hier overnachten wij voor 1 nachtje en vervolgens vertrekt dinsdag om 12:30 uur ons vliegtuig richting Ho Chi Minh City, een reis van maar liefst 23 uur!

Wij houden jullie op de hoogte!

Liefs Lydia & Marieke